05 February 2012

Senarai Lensa Terbaik!




Sebelum tu, aku nak ucapkan SALAM MAULIDUR RASUL.
Banykkan selawat ke atas Nabi. Semoga hidup kita lebih diberkati. amin. ^_^
Baiklah, post kali ni aku nak update mengenai senarai lensa terbaik yang ada di planet bumi ini.
Kebanyakan fotografer yang pro dan juga amatur menyifatkan lensa tersebut adalah yang terbaik dalam semua fungsi dan harga.

Lensa-lensa tersebut ialah :

Canon EF-S 55-250mm f/4.0-5.6 IS



Info : Ia menggabungkan teknologi penstabil optikal Canon, dengan fugsi zum prestasi tinggi yang memberikan kepelbagaian untuk merakam cahaya yang malap. Selain itu, lensa ini juga mempunyai fungsi pelbagai bagi membolehkan para jurufoto merakam aksi pantas atlet sehinggalah ke potrait dengan latar belakang yang kabur.  Nisbah tinggi lensa ini sama dengan saiz 88-400mm dalam format 35mm.


AF-S DX Nikkor 35mm f/1.8G



Info : Lensa ini hanya serasi dengan format DX sahaja. Walaupun begitu, ia masih di anggap sebagai lensa standart untuk kamera (SLR) digital termasuk kamera asas Nikon D40/D40X/D60. Untuk mereka yang suka mengambil gambar landskap lensa ini sangat sesuai. Lensa ini akan mengurangkan efek bayang yang akan mengekalkan keaslian imej. Bukaan aperture f/1.8 yang besar, sesuai untuk rakaman cahaya yang rendah.


Olympus Zuiko SWD 12-60mm 1:2.8-4.0 ED


Info : Jarak lensa ini bersamaan 24 hingga 120mm pada kamera digital Olympus. Elemen kaca pada lensa ini memastikan prestasi definisi tinggi yang memberikan ketajaman imej. Lensa ini korang boleh ambil gambar dalam jarak yang dekat iaitu 25 sentimeter pada semua peringkat zum. Untuk pengetahuan korang, Lensa ini juga memaparkan fokus auto paling pantas dan senyap di dunia!


Sony Carl Zeiss 16-80mm f/3.5-4.5 SAL-1680Z


Info : Lensa ini khas untuk Sony Alpha SLR digital sahaja. Ia kompak, mudah digunakan dan memberikan ketepatan yang luar biasa. Lensanya yang fleksibel memberikan sudut lebar 24mm sehingga ke telefoto 120mm (bagi format 35mm) tanpa mengurangkan kualiti gambar. Merujuk dengan reka bentuk lensa ini, ia menjadikan antara lensa yang paling berharga dalam dunia fotografi digital. Selain itu, ia juga direka khusus untuk imej DSLR yang juga boleh digunakan pada kamera Konica Minolta. 


Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM


Info : Lensa ini direka untuk DSLR Nikon. Ia sesuai untuk mengambil gambar landskap, sukan dan potrait. Dengan bukaan yang besar merakamkan keterangan cahaya yang lebih bermutu. Jarak fokus minimum 45 sm dan pembesaran maksimum 1:7.4 menjadikan latar imej lebih kabur walaupun aperture kecil. Dengan adanya Hyper Sonic Motor (HSM) yang lebih senyap untuk sistem autofokus kelajuan tinggi. Selain itu, ia juga dilengkapi dengan sistem fokus manual boleh batal dan tombol fokus yang selesa. :)


Jadi pada pengguna Nikon, Sony Alpha, Olympus, Canon tunggu apa lagi? 
Dapatkannya sekarang supaya hasil gambar akan jadi lebih bermutu. ^_^



Terima kasih sudi baca. Jemputlah komen, sesungguhnya komen korang sangat bermakna! ^_^

9 comments:

suhazwani said...

hai kak..nak cari kod tu ye?
tapi tutorial yg wani buat hanya untuk pengguna blogskin @ classic template je.
tapi xpe, nnti wani buat turial ye.senang sikit.nnti wani inform bile dah siap.okey kak :)

KhaiRin : anies said...

ongkos pn hebat kn?

suhazwani said...

dah siap kak.
ni link tuto.

http://waniediaries.blogspot.com/2012/02/cara-letak-fav-icon-untuk-template.html

Tea Dno said...

hai hai. boleh juga kalau nak tukar banner. :)

merpatisejoli45 said...

suhazwani : mekasih dik. :)
khairin : btul3..hehe.tp klu mreka dh minat ongkos tu di ketepikn, jnji dpt apa yg nk. :)
tea dno : orait. tq! :)

Innanie | Ariffin said...

yes. sy tgh construct blog.

merpatisejoli45 said...

owh. ok. :)

Julie M Gumpil said...

HI, jom tukar2 blog nak? ni blog saye: http://health-wellness-nature.blogspot.com/.. see u k...

merpatisejoli45 said...

nk2. :)

Copyright©2011.All Right Reserved by MERPATISEJOLI45