27 January 2012

Bagaimana nak rakam gambar potret?




Berhari-hari tak sentuh blog ni..cuti raya la katakan. cewah, macam aku lak yang raya kan.haha..
rindu sangat-sangat sama blog merpati ni untuk update info yang menarik untuk korang semua.
Baiklah, kali ni aku nak update mengenai, Bagaimana nak rakam gambar potret.
Di sini korang akan dapat jawapan tersebut.
Rakaman gambar dari rakan korang, keluarga mahupun merakam gambar fesyen sebagai sesuatu majlis ke apa ke, kaedah rakaman yang berterusan dan berkelajuan tinggi amat penting untuk jurufoto.
Malah lebih penting lagi dengan memilih jarak fokus yan diingini.

Sebaiknya jarak fokus 50mm atau lebih panjang lebih bagus untuk potret menjadi lebih menarik.
Jika menggunakan bukaan f/2.8 atau f/5.6 ia boleh membuang gangguan pada latar belakang dan segera membuatkan subjek atau objek yang dirakam akan menjadi lebih menonjol berbanding pemandangan sekeliling malah ia membantu seluruh subjek/objek muka menjadi lebih tajam.
Untuk hasil yang terbaik, korang kena fokuskan pada mata model tersebut.

Selain itu, menetapkan kaedah meter ke Multi-zone atau Centre-Weighted seharusnya dapat digunakan dalam pelbagai situasi.
Jika menggunakan latar belakang yang cerah, korang gunalah Spot Metering atau imbangan dedahan.
Bagi potret di luar bangunan pula, merakam dalam cahaya suram atau senja dapat membantu menghasilkan imej yang lebih lembut dan menyerlah, lebih kurang gambar sunsetla.

Tapi ingat ye, elakkan cahaya terang di atas kepala model..
hal ini kerana ia akan membuatkan model korang tu akan gelap pada bahagian bawah mata dan menjadikan model korang kelihatan seperti beruang panda.hehe..
Tapi kalau nak model korang macam beruang panda pun tak salah, 
tak payahlah elak cahaya terang kat atas kepala tu. hehe.. :D
oklah korang, inilah jawapan dari soalan di atas tu. Selamat mencuba! ^_^



Terima kasih sudi baca. Jemputlah komen, sesungguhnya komen korang sangat bermakna! ^_^

9 comments:

liyana said...

huhu..tak reti sangat istilah-istilah cameraman ni..hehe~

merpatisejoli45 said...

hehe.xpe..leh blaja plan2. :)

zareliqa afiqa said...

Wow! pandainya dia.Dulu ada cita2 nak jadi photographer.kikiki

merpatisejoli45 said...

Alhamdulillah. :)

Cho Zila said...

akak memang suka tengok hasil orang yang terer amek gambar.. sebab akak memang takder seninyer.. husband akakpun bising akak jenis amek gambar suka hatijer..

merpatisejoli45 said...

hehehe..xpela kak, leh blaja plan2. nt lame2 pro la tu. :)

Hafizol Kadir said...

mcmne nk buat banner bgerak ek??

Onitsuka_hana said...

cmna nak ambik banner tak leh nak copy n highlight

merpatisejoli45 said...

hafizol : leh gne fotoshop or fotoscape. :)
onitsuka : pelik jgak xdpt copy..huhu..xpe2.nt sya bg link kt blog awk. :)

Copyright©2011.All Right Reserved by MERPATISEJOLI45