01 November 2011

November di Taman Bunga :)




hola,hola,hola..!!
hye kamu semua, dah bulan 11 dah kan. cepatnye masa berlalu..
memandang kan sekarang dah bulan november jadi salam november untuk kamu semua! :)
post kali ni aku nak update mengenai november di taman bunga. jeng-jeng.
siapa tahu aku nak cakap pasal apa?
no,no,no..bukan pasal dating, date or datin taw..
ni aku nak update pasal cara-cara menangkap gambar di taman bunga :)
bunga ada di mana sahaja, pelbagai warna dan pelbagai jenis.
jadi apa kata kamu semua cuba tangkap gambar yang cantik-cantik
ape? tak ada dslr.. alah xde dslr pun boleh je tangkap gambar guna handphone..
tambah-tambah hp orang sekarang kan canggih-canggih..tak mainlah kan hp biasa-biasa..ye idak?
bak pepatah orang yang gila gajet la kan. aku tak gila gajet sangat. hehe..
tapi pada yang ada dslr tu, bukan setakat camera je taw untuk tangkap gambar bunga ni..
peralatan lain ialah :


 

1) Lensa
yang ni dah tentu sangat penting, kalau tak de yang ni macam mana nak tangkap gambar?
guna handphone la jawabnye ye. Namun mungkin ada sesetengah mereka di luar sana lebih suka guna makro lens sebab boleh close up dengan lebih dekat atau lebih detail.


 2) Reflector
amboih..kusyuk no tengok gambar ni ye..
dalam Islam kalau yang belum kawen tu jangan tiru aksi seperti ini lak yeh.
ok, reflektor ni sangat sesuai untuk memantulkan cahaya atau kilauan semulajadi malah ia juga mampu memberi perlindungan kepada shot kamu semua supaya tak ditiup angin.


3) Plamp bukan pelam taw.
plamp atau Wimber Plamp ni pula bertindak sebagai tangan tambahan kamu.
Tahu tak fungsi plamp ni apa, kalau tak tahu tengok gambar di bawah ni yang dalam bulatan warna merah tu.
nampak tak, ada macam tali dari kaki tripod ke batang bunga tu?
hah, macam tula fungsinya.


4) Tripod
ia membantu kamu supaya tiada berlaku gegaran sewaktu menangkap gambar.
bila gambar tak gegar baru lah cantik. ye idak?
ia bukan setakat bantu untuk tidak gegar malah tripod juga memperlahankan proses penggambaran yang membenarkan kamu untuk melakukan fine-tuning dengan lebih lama.

 

5) Spray bottle
alat yang terakhir ialah spray bottle.. hah, ni bukannya apa, just untuk buat titisan air yang akan menambahkan skala, kilauan dan elemen yang menarik kepada tumbuhan tujuannya adalah untuk close-up. jadi siapa yang nak lagi detail close up tu dengan titisan air, jangan lupa bawa spray bersama kamu taw. 

Orait. ni sajalah peralatan (gear) yang diperlukan. Peralatan semua kamu dah tahu. Cuma ada sikit lagi perkara yang perlu kamu tahu lagi, untuk tangkap gambar berkenaan bunga ni... kalau nak tahu tunggu lah pada post yang akan datang ye. Jadi kenalah sabar menunggu,hehe.. aku akan update post secepat mungkin.
*gambar semua atas ehsan goggle. 



Terima kasih sudi baca. Jemputlah komen, sesungguhnya komen korang sangat bermakna! ^_^

4 comments:

cerita best said...

NICE BLOG....pakjoe nk bg tau nie pakjoe ada byk lg tip blog yg nk bg kt tuan blog jemput siggah ke laman blpg pakjoe jgn lpa tau sbb pakjoe dh follow....follow pakjoe blk tau

merpatisejoli45 said...

are u sure..? :)

Afzainizam said...

spray bottle ?

eeemmm inat nak wat apa rupoanya bak spray pokok... bagus gak idea tu

merpatisejoli45 said...

yup spray botol. :)

Copyright©2011.All Right Reserved by MERPATISEJOLI45