31 October 2011

Tips Menangkap Gambar




hye kamu semua..!! ^_^
lama rasenya tak update blog. rindu pula nak update.hehe
kali ni aku nak share pasal macam mana gaya untuk menangkap gambar
alah..mungkin ada sesetengah memandang remeh perkara camni kan
yela mana taknyer, tangkap gambar je kot bukan susah pun kan
snap-snap tub-tub dah jadi gambar. ye idak?
hah, jangan pandang remeh sangat,
memang aku tak nafikanlah, memang nampak sangat remeh tapi pernah tak kamu semua fikir apa guna tangkap gambar kalau style kamu semua sama je ngan orang lain?
tak syok la beb.. tak kisah lah kamu guna kamera dslr or compact, yang penting tangkap gambar.
ok, kalau camtu jom kite selami tips gaya menangkap gambar.

Firstly : Posisi badan
hah, tang bab ni maksudnye posisi badan kamu semua lah
gaya camne kamu semua tangkap gambar.
adakah berdiri tegak? Duduk? Baring? Meniarap? atau selain dari yang ini.
mana satu posisi yang sering di gunakan?
of course la majoriti berdiri kan. Senang.. tak payah nak tertonggeng sana sini
kang salah tonggeng tak ke naya badan tu...
tapi kalau kamu semua tak nak same ngan orang lain cuba lah gaya-gaya selain yang biasa dilakukan kamu tuh.. barulah gambar yang kamu ambik tu ada kelainan sikit. kalau tak caye cubalah sendiri. :)

Nombor 2 : Bingkai gambar
bila kita tangkap gambar, framing gambar tu mestilah kena cantik dan unik
mata kita melihat apa sahaja dan sudah tentu sama ngan mata manusia yang lain
jadi, dalam gambar kita boleh mencipta sesuatu framing yang baru iaitu berbeza dengan pandangan mata kita
sebagai contoh macam gambar ni :


bezakan ngan pandangan mata biasa? hehe.. mestilah kan, tak kanlah saja-saja kita nak tunduk tengok kawan kita dari bawah camni kan?hehe.. ok, gambar ni di ambil dalam posisi separuh baring. framing?  macam apa yang kamu semua lihatlah. itulah framingnye.  kita mesti pandai memilih bingkai yang menarik supaya gambar pun kelihatan menarik. :)

Yang ketiga : Kreatif
kreativiti ni sangat penting, kalau kamu semua tak kreatif gambar yang di tangkap pun tak kreatiflah...
jangan bagi alasan nak tangkap gambar hanya perlu di tempat-tempat yang cantik je
membazir duit, pergi jauh-jauh tapi tak gunakan apa yang lebih dekat dengan diri tu
kat kawasan sampah or apa sahaja pun boleh je tangkap gambar yang penting kreatif tu perlu ada dalam diri seorang fotografer. betul tak?


aku rasa yang ni jela yang penting bagi gaya menangkap gambar supaya gambar tu lebih menarik.
bagi pendapat aku ok, tak tahulah pendapat kamu camne. lain orang lain tipsnya. hehe.. k la u all,  hari dah pagi buta ni. kita jumpa pada post yang akan datang lagi eh. :)



Terima kasih sudi baca. Jemputlah komen, sesungguhnya komen korang sangat bermakna! ^_^

4 comments:

Syieda_Joy™ said...

syieda teringin nak pgg camera kat dlm gmbar tu..sob2... nak pnjam..kihkih ^_^

merpatisejoli45 said...

klu cik syieda dkt memg dh lame bg pnjam.hehe :)

Afzainizam said...

wwoooo benda ni mmg nak kena pemahaman khusus... kalau tak belajar memang tak tau... lagi satu kena praktik kan teknik yang betul

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
diy polishing crome sportrim

merpatisejoli45 said...

betul tu en Afzainizam. Mungkin mana yang saya tak tahu en Afzainizam boleh share kan skali.. n xlupa jgk, saya akan terjah entry terbaru tu. :)

Copyright©2011.All Right Reserved by MERPATISEJOLI45