16 February 2012

Tips untuk menjadi seorang jurugambar :)


Bagi mereka di luar sana yang ada angan-angan nak jadi jurugambar yang berbayar seperti aku, mestilah tahu beberapa tips. Sebelum korang nak jadi jurugambar pada orang lain, korang perlulah ada perkara asas yang perlu korang ambil tahu. Bukan setakat peralatan kamera yang mencukupi malah ini adalah antara perilaku korang terhadap kerja yang korang ceburi tersebut.

Tipsnya ialah :

  • Membuat persediaan awal, korang mestilah membuat persediaan yang rapi dan janganlah asik menunggu peluang datang bergolek ke arah korang je.
  • Walaupun sekarang zaman moden, jangan membuat perniagaan melalui internet sahaja. Memanglah maju tapi tak berkembang..
  • Menepati masa, kalau korang suka melambatkan masa kemungkinan korang akan seringkali terlepas peluang. Maksud disini, pastikan korang datang awal sebelum sesuatu shoot bermula
  • Sentiasa membawa business card bersama ke mana korang pergi.
  • Jangan kedekut. Melaburlah sedikit untuk promot korang punya bisnes tu. Buatlah risalah dan brosur untuk mempromosikan korang punya bisnes tu untuk lebih maju, tapi ingat jangan pula membazir. Tapi kalau korang rajin tak adalah bazirnya. ^_^
  • Sentiasa bersikap profesional dan juga relax supaya client korang selesa dengan korang sewaktu photoshoot.

Inilah antara tips asas yang korang perlu ada. Baiklah, selamat maju jaya ye! ^_^

 

Terima kasih sudi baca. Jemputlah komen, sesungguhnya komen korang sangat bermakna! ^_^

20 comments:

mamaNoriz said...

bagus tips ni, husben akak pun uat freelance fotografer...

salam kenal :)

merpatisejoli45 said...

yeke,bgusla cmtu. salam kenal jgk! :)

Bee Shaz wals said...

thank you visit my blog.shaz tiada banner but shaz dah follow awak balik.jemputlah datang blog shaz lagi yea

merpatisejoli45 said...

its ok. InsyaAllah..and thanks sudi folow sini. :)

nur said...

wah. nice tips la..
btw dh follw ur blog..
banner pon dah di letakkan pada blog :)

SunnyFunny said...

ouh , photoshop .
kena beli cd dye kan kak ?
saya tak tahu na guna .
org yg pndai ict je ley guna benda2 mcm neyh . huhu

merpatisejoli45 said...

nur : thanks! :)
sunny : xyh li cd..downlod n blaja kt utube je. :)

✿ CIK N ✿ said...

done follow kamu.. nak tukar banner?? jomlah.. :)

merpatisejoli45 said...

orait! :)

nurmujahidah said...

hye,, nak tukar banner ek? ok,,, muja letak bawah widget follower,, kalau boleh letak bawah widget follower jugak,, jom exchange :D

Am said...

nice tips.. =)
btw, dah lama follow
jom tukar banner.. maybe akan update banner baru tapi xtau bila.. 4 now masih guna yang lama =)

nurmujahidah said...

mm,, kalau nak tkr,, kite talk further kat fb k,, and muja bagi kod kat situ,, add fb muja

nurmujahidah ismail

:D

merpatisejoli45 said...

muja : thanks! :)
am : taw.sje je.hehe.nt kami g blog am blik.

Am said...

dah cek..ok je banner tu.. =)kalo xleh gak.. tggu am buat banner baru..

SunnyFunny said...

download kat 4shared ke akak ? photoshop yang mana cs3 @ cs4 atau cs5 ?

merpatisejoli45 said...

am:ok2,nt kami try wt lg skali. :)
sunny : mne2 je dik,same je. :)

CIK TOM said...

wah tips yg bagus!

anie said...

info yang bermanafaat

محمد شهريل القنيطري said...

thannks,boleh lah ;pas ni jadi jurugambar yg professional..hehe

merpatisejoli45 said...

anie : yup! :)
syahril : silakn2. :)

Copyright©2011.All Right Reserved by MERPATISEJOLI45