06 January 2012

Lokasi murah dan jimat




Kali ni aku akan buat satu entry lokasi murah dan jimat!
apa? untuk pergi melancong atau honeymoooooOOn?
eh, bukan-bukan..
ni pasal lokasi untuk para fotografi dan mereka yang suka bergambar la. hehe..
nak tahu kat mana lokasi tu?
kediaman rumah koranglah.,
hah kan dah jimat dan murah dalam erti kata lain free 100% taw. hehe

        (gambar atas ehsan goggle image)

Untuk kebiasannya, sebuah rumah sememangnya tidak mempunyai kelengkapan yang serba lengkap
seperti tirai latar belakang studio atau lampu denyar yang pelbagai. 
Apa yang korang temui dan boleh digunakan adalah campuran pencahayaan semulajadi 
dengan cahaya buatan seperti cahaya dari lampu dapur, loket, tanglung hiasan, lilin dan sebagainya.
Semua cahaya ni boleh pakai untuk menghasilkan kesan yang dramatik.

Untuk pengetahuan korang semua, jika korang shoot potret jenis monochrome,
korang tak perlu bimbang mengenai tetapan 'white balance'
Selain itu, korang boleh guna mana-mana ahli keluarga, jiran, 
atau binatang peliharaan korang sebagai model shotting kali ni :)

Tak susah bukan? hehe..
ni la lokasi paling murah dan jimat untuk menangkap gambar
anggaplah rumah korang tu sebagai studio idaman. 
baiklah, ini saja entry untuk kali ini. ^_^



Terima kasih sudi baca. Jemputlah komen, sesungguhnya komen korang sangat bermakna! ^_^

4 comments:

Mishter Izwän said...

kalau rumah hantu oke tak? hehehe

shafira aida said...

hehe..kene try la cmni :)

acheeqa farhana said...

sy tak pndai amek2 gmba..tp bf sy fotogfer..leh share dgn die ni..hihi

merpatisejoli45 said...

acheeqa : yeke, bguslah cmtu. nt ajak die folow skali blog ni ye. :)

shafira : bole2, silakan. :)

izwan : bole je, nt gmbr yg terhasil pn gmbr tema hantu or seram la. :D

Copyright©2011.All Right Reserved by MERPATISEJOLI45