15 July 2012

10 CARA MUDAH ber...


Sudah berhabuk bersawang blog aku ni,
Haish ada lagi ke orang nak singgah menjenguk salam hai-hai kat sini..?
Tak kisahlah Cik MS oi, yang penting aku nak taip juga apa yang aku nak. (ops..sejak bila aku gelarkan diri Cik MS ni?? haha.. taram jela) ^_^  

Okey, kali ni aku nak post pasal 10 CARA MUDAH bersama dengan DSLR.
Apa..? korang dah tahu, hah kalau dah tahu apa salahnya baca jela bukan kena bayar pun kan..
just bayar internet korang guna tu je. hehehe..
Bagi adik-adik, abang-abang, kakak-kakak yang baru beli DSLR lebih afdal lagi untuk baca. 
Banyak betul bebelan aku kan. So, jom tengok apa ke benda 10 cara mudah tu.

1) Sebelum mulakan rakaman pertama korang, biasakan diri korang dengan kunci utama tetapan,keutamaan dan pelbagai menu.

2) Tetapan asas kamera untuk fotografi landskap.

3) Ketahui dail atas kamera korang. 

4) Jelajah kamera baru korang dengan lebih mendalam. 
- Imbang putih (WB)
- Sensitiviti ISO
- Memilih format fail
- Keperluan aksesori

5) Memilik kaedah fokus dan pacuan

6) Rakaman potret

7) Pastikan dedahan yang sempurna setiap masa

8) Mengunci bukaan dan kelajuan pengatup

9) Rakaman aksi hidupan liar

10) Suntingan gambar & menyimpannya dengan selamat.

That's all for today.
Esok Cik MS nak mula praktikal dah.
doakan semuanya berjalan lancar ya. Wasalam, tata! ^_^


Terima kasih sudi baca. Jemputlah komen, sesungguhnya komen korang sangat bermakna! ^_^

2 comments:

♥ Cik Zack ♥ said...

kte mnt DSLR. tp blum brkesempatan memiliki =)

merpatisejoli45 said...

hehe. jgn risau 1 hari nt pasti dpt li. :)

Copyright©2011.All Right Reserved by MERPATISEJOLI45